Miten kaukolämpö toimii?

Rakennuksesi lämmönjakokeskus siirtää lämmön kaukolämpöverkosta lämmönjakolaitteisiin, kuten pattereihin tai ilmanvaihtoon. Lämmönjakokeskus lämmittää käyttövettä juuri tarpeesi mukaan.

Lämmönjakokeskukset ovat toimintavarmoja ja pitkäikäisiä, tehdasvalmisteisia kokonaisuuksia, Niiden tilantarve on pieni, koska kattiloita, varaajia tai polttoainevarastoja ei tarvita. Laitteiden huoltotarve on tyypillisesti pieni.

Lämpö siirretään tuotantolaitoksesta kuumana vetenä, useimmiten katuihin ja kevyen liikenteen väyliin sijoitetussa kaukolämpöverkossa. Lämmönjakokeskuksesta vesi palaa jäähtyneenä takaisin tuotantolaitokseen uudelleen lämmitettäväksi.

Kenelle kaukolämpö sopii?

Kaukolämpö sopii mihin tahansa rakennukseen – omakotitaloihin, kerrostaloihin, liikekiinteistöihin, toimisto- ja palvelurakennuksiin sekä teollisuusrakennuksiin. Kalajoen kaukolämpöverkostot sijaitsevat Kalajoen keskustaajaman, Hiekkasärkkien ja Himangan keskustan alueella.

Kaukolämpö uuteen tai vanhaan omakotitaloon

Kaukolämpöverkosto laajenee riittävän kysynnän myötä uusille ja vanhoille asuinalueille. Asentaminen niin uusiin kuin vanhoihinkin rakennuksiin on helppoa, koska kaukolämpölaitteiston tilantarve on pieni.

Uudisrakennuksessa ei tarvita savupiippua eikä polttoainevarastoa. Kaukolämmön tuotanto- ja jakelujärjestelmien käyttövarmuus on hyvä. Päivystäjät huolehtivat lämmityksestäsi 24/7!

Mistä Kalajoen kaukolämpö tulee?

Kalajoen Lämpö Oy:n kaukolämpötuotanto tapahtuu neljässä eri lämpökeskuksessa, joita ovat Junnikkala Oy:n KPA- lämpökeskus sekä Kalajoen Lämpö Oy:n omistamat Pirkonsuon POK-lämpökeskus, Hiekkasärkkien KPA-lämpökeskus ja Himangan KPA-lämpökeskus.

Bioenergialla tuotettu kaukolämmön osuus koko tuotannosta oli keskustaajamassa 96 %, Hiekkasärkillä 96% ja Himangalla 79 %. Kalajoen Lämpö Oy:n lämmöntuotanto on 89 % hiilineutraalia ja 94 % kotimaisella energialla tuotettua.

Kotimaisella polttoaineella tuotetun kaukolämmön osuutta pyrimme jatkossa vielä kasvattamaan.

Tietoa muualla verkossa:

Kaukolämpö.fi

Motiva