Tietoa kaukolämmöstä

Miten kaukolämpö toimii?

Rakennuksesi lämmönjakokeskus siirtää lämmön kaukolämpöverkosta lämmönjakolaitteisiin, kuten pattereihin tai ilmanvaihtoon. Lämmönjakokeskus lämmittää käyttövettä juuri tarpeesi mukaan.

Lämmönjakokeskukset ovat toimintavarmoja ja pitkäikäisiä, tehdasvalmisteisia kokonaisuuksia, Niiden tilantarve on pieni, koska kattiloita, varaajia tai polttoainevarastoja ei tarvita. Laitteiden huoltotarve on tyypillisesti pieni.

Lämpö siirretään tuotantolaitoksesta kuumana vetenä, useimmiten katuihin ja kevyen liikenteen väyliin sijoitetussa kaukolämpöverkossa. Lämmönjakokeskuksesta vesi palaa jäähtyneenä takaisin tuotantolaitokseen uudelleen lämmitettäväksi.

Kenelle kaukolämpö sopii?

Kaukolämpö sopii mihin tahansa rakennukseen – omakotitaloihin, kerrostaloihin, liikekiinteistöihin, toimisto- ja palvelurakennuksiin sekä teollisuusrakennuksiin. Kalajoen kaukolämpöverkostot sijaitsevat Kalajoen keskustaajaman, Hiekkasärkkien ja Himangan keskustan alueella.

Kaukolämpö uuteen tai vanhaan omakotitaloon

Kaukolämpöverkosto laajenee riittävän kysynnän myötä uusille ja vanhoille asuinalueille. Asentaminen niin uusiin kuin vanhoihinkin rakennuksiin on helppoa, koska kaukolämpölaitteiston tilantarve on pieni.

Uudisrakennuksessa ei tarvita savupiippua eikä polttoainevarastoa. Kaukolämmön tuotanto- ja jakelujärjestelmien käyttövarmuus on hyvä. Päivystäjät huolehtivat lämmityksestäsi 24/7!

Mistä Kalajoen kaukolämpö tulee?

Kalajoen Lämpö Oy:n kaukolämpötuotanto tehdään kolmessa omassa KPA-lämpökeskuksessa Pirkonsuolla, Hiekkasärkillä ja Himangalla. Kalajoen keskustassa tehdään yhteistyötä Junnikkala Oy:n kanssa, joka toimittaa lämpöä Kalajoen keskustan kaukolämpöverkkoon, sahan KPA-lämpökeskukselta.

Kalajoen alueen kaukolämpö tuotetaan noin 98% kotimaisilla polttoaineilla, johon hyödyntää paikallisen sahan sivutuotteita noin 65%.”

Asiakkaalle, muuttajalle ja rakentajalle

Sopimus ja ehdot

Kiinteistön liittämisestä kaukolämpöverkkoon tehdään aina kirjallinen lämpösopimus.
Katso lämpösopimuksen malli sekä sopimusehdot.

Kuinka toimia vikatilanteen sattuessa?

 • Tarkista, että venttiilit ovat auki
 • Tarkista paine-ero kaukolämpövaihtimen painemittareista. Jos luku on 0 bar, vika on kaukolämpöverkossa
 • Tarkista Ajankohtaista-sivu sekä Kalajoen lämmön Facebook-sivu. Ilmoitamme molemmissa kanavissa mahdollisista toimituskatkoista. Tarvittaessa ilmoita tilanteesta päivystäjälle puhelimitse.

Päivystysnumero
044 727 0552

Kaukolämmön käyttäjän muistilista

 • Oletko rakentamassa omakotitaloa? Pyydä tarjous käytännöllisestä kaukolämmöstä.
 • Huomioithan, että laitteiden ja asennuksen tulee täyttää Energiateollisuus ry:n julkaisun Rakennusten kaukolämmitys – Määräykset ja ohjeet K1/2020 vaatimukset.
 • Muista kaapelinäyttö kaivulupa.fi
 • Uudisrakennuksessa ensimmäinen tehtävä on pyytää meitä toimittamaan kaukolämpölinjan nousukulma. Katso myös nousukulman asennusohje.
 • Huomioithan, että kiinteistökaupassa lämpösopimus ei siirry automaattisesti myyjältä ostajalle. Tee siirtosopimus.
 • Laskutusosoitteen muutos kannattaa ilmoittaa hyvissä ajoin. Jos olet vuokralaisena ja maksat lämmönkulutuksesta, asunnon omistajan täytyy tehdä laskutus/vuokralaissopimus. Lämpösopimus ja ehdot pysyvät voimassa samanlaisena omistajalla. Tee laskutusosoitteen muutos.

Muista ympäristöä – energiansäästövinkkejä kotiin

 • Oikea sisälämpötila lisää asumisviihtyvyyttä. 1 °C:n nousu huonelämpötilassa ≈ 5 %:n lisäys vuotuiseen energiankulutukseen.
 • Veden lämmitykseen kuluu vuositasolla 800-1200 kWh henkilöä kohti. Vältä turhaa veden juoksutusta suihkussa tai hampaiden pesun aikana.

Tietoa muualla verkossa:
kaukolampo.fi
Motiva – valtion kestävän kehityksen yhtiö