19.01.2024

Kalajoen Lämpö yhteistyöhön Ensensen kanssa

Yhteistyön tavoitteena tehokkaampi toiminta ja alemmat kustannukset

Kalajoen Lämpö on aloittanut yhteistyön yritysten operatiivisen toiminnan tehostamiseen erikoistuneen Ensensen kanssa. Ensense on erityisesti energia-, kaukolämpö- ja teollisuusyritysten kumppani, joka auttaa asiakkaitaan keräämään liiketoimintadataa ja sen avulla tehostamaan toimintaansa sekä alentamaan sen kustannuksia ja päästöjä.

Ensense tarjoaa Kalajoen Lämmölle ohjelmistopalvelun, joka kerää ja analysoi esimerkiksi tuotanto-, sähkönhinta- ja sääennusteiden kaltaista dataa. Datan perusteella ohjelmisto tuottaa seuraaville päiville optimoidun tuotantosuunnitelman. Kun järjestelmä osaa huomioida edellä mainitut seikat ja lisäksi sopeutuu yllättäviinkin muutoksiin, voidaan lämpöverkon menoveden lämpötilaa ohjata aktiivisesti tavanomaisen, ulkolämpötilaan pohjautuvan ohjauskäyrän sijaan. Tämä vähentää lämmönhukkaa ja siten myös lämmöntuoton kustannuksia.

”Järjestelmä oppii ennustamaan verkon energiatarpeet jatkossa tuntitasolla eri toimintatilanteissa. Ohjelma toimii kuin auton vakionopeudensäädin sillä erotuksella, että optimointimalli ennustaa tulevat ylämäet ja alamäet ja huomioi myös sääolosuhteet sekä ruuhka-ajat. Lisäksi malli on kuin hybridiajoneuvo, eli se ajaa sillä lämmönlähteellä, joka kussakin tilanteessa on edullisinta”, kertoo Ensensen projektipäällikkö Jesse Kivilä.
 

Järjestelmä tuo mielenrauhaa, säästöjä ja arvokasta dataa

Kalajoen Lämmön toimitusjohtaja Juha Purasella on vastikään alkaneelle yhteistyölle kolme selkeää tavoitetta.

”Haluan saavuttaa tilanteen, jossa henkilökuntamme voi nukkua yönsä rauhassa. Ensensen ennakoiva ja älykäs energianhallintajärjestelmä tuo meille varmuutta ja poistaa samalla ylimääräistä työtä, vapauttaen aikaa tärkeämpiin toimiin. Tämä vaikuttaa myönteisesti työhyvinvointiin. Toiseksi haluan saavuttaa energia- ja kustannussäästöjä sekä taata asiakkaillemme edullista energiaa tulevaisuudessakin. Kolmas tavoitteeni on se, että saamme järjestelmästä niin hyvin tietoa ja dataa, että voimme sen avulla kehittää toimintaamme jatkossakin.”

Purasen mukaan tulevaisuuden kehityssuunta voi olla esimerkiksi se, että kaukolämpöverkko toimii sähköverkon tukena.

”Tällöin sähköä voitaisiin purkaa lämpöenergian muodossa kaukolämpöverkkoon. Ensensen järjestelmä tukee myös toimintamme kaksisuuntaisuutta: sen avulla voimme sujuvammin ottaa asiakkailta ja yrityksiltä vastaan ylijäämälämpöä.”

Kivilän mukaan Purasen tavoitteet ovat järjestelmällä täysin saavutettavissa. Niihin pääsemiseksi on muutamia konkreettisia askelia.

”Päämäärämme on se, että asiakkaan toiminta on mahdollisimman kustannustehokasta, ja että toiminnassa päästään hyödyntämään laitteiden ja laitosten täysi potentiaali. Käytännön tasolla tavoitteemme on tehostaa Kalajoen Lämmön omaa lämmöntuotantoa ja jakelua asiakkaille sekä yhteistyötä ostolämmön hankinnassa mm. Junnikkalan sahalta Loimua Oy:n kanssa. Pyrimme myös varmistamaan, että kaukolämpötuotanto tehdään ensisijaisesti käyttäen edullisimpia lämmönhankintalähteitä, jotta kalliimpia, yleensä kovimpien pakkasten vaatimia lämmönlähteitä, käytettäisiin mahdollisimman vähän.”

 

Päämääränä edullinen ja lämmin arki Kalajoen asukkaille

Toiminnan tehostuminen näyttäytyy myönteisenä myös Kalajoen Lämmön asiakkaiden suuntaan. Älykkään ja ennakointiin kykenevän järjestelmän ansiosta lämmönjakelu on entistä häiriöttömämpää.

”Meidänkin järjestelmämme kanssa Kalajoen Lämmön toiminnalla on lopulta yksi tavoite: tuottaa mahdollisimman vaivatonta lämpöä kalajokisiin koteihin. Lämmöntuotanto ei ole järjestelmämme varassa, vaan operaattoreiden työpanos tarvitaan edelleen. Meidän osamme on tehdä heidän työstään helpompaa ja ennakoitavampaa”, Kivilä lisää.

”Ensensen järjestelmä auttaa meitä hallitsemaan paremmin energian tuotantokustannuksia ja hintaa, mutta myös kontrolloimaan lämpöverkkomme ohjattavuutta paremmin. Kalajoki on kasvava kaupunki, ja kahden viime vuoden aikana kaukolämpöverkkoon on liittynyt 45 uutta asiakasta. Parantuneen ohjattavuuden myötä meidän on helpompi kehittää ja kasvattaa lämpöverkkomme tavoittamaan mahdollisimman monta kaupunkilaista. Haluamme mahdollistaa heille edullisen, lämpimän arjen sekä olla osa alueidemme ja yritystemme kehitystä ja kasvua”, Puranen jatkaa.

Puranen näkee tulevaisuudessa hyötyjen lisäksi monia mahdollisuuksia.

”Ensensen järjestelmä oli meille sopivin valinta monestakin syystä, mutta yksi on se, että näen siinä paljon laajennusmahdollisuuksia jatkoa ajatellen. Tämä on hyvän yhteistyön alku.”

 

Lisätietoja

Kalajoen Lämpö Oy

Juha Puranen, toimitusjohtaja

040 619 5397

juha.puranen@kalajoki.fi

 

Ensense Oy

Jesse Kivilä, projektipäällikkö

044 290 1696

jesse.kivila@ensense.fi