28.09.2022

Irtiotto öljystä – kohti vähähiilisyyttä

Irtiotto öljystä – kohti vähähiilisyyttä -hanke tarjoaa kotitalouksille ilmaista neuvontaa uusiin lämmitysmuotoihin siirtymisessä – mahdollisuus myös avustukseen

Kalajoella alkaa 1.10.2022 Irtiotto öljystä – kohti vähähiilisyyttä -hanke. Hankkeen aikana hallinnoijana toimiva Kalajoen Lämpö tarjoaa alueen asukkaille ilmaista energia-asiantuntijuutta ja apua uusiin lämmitysmuotoihin siirtymisessä. Energia-asiantuntijapalvelut koskevat kaikkia lämmitysmuotoja ja -ratkaisuja.

Uusi hanke on jatkoa 30.11.2022 päättyvälle hankkeelle Irtiotto öljystä – yritysten ja maatilojen energiatehokkuuden ja vähähiilisyyden edistäminen Kalajoella. Uuden hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä ovat yksityiset kotitaloudet. Hanke koskee kuitenkin edeltäjänsä tavoin myös muun muassa yrityksiä, maatiloja ja paikallisyhdistyksiä.

Hankkeen kesto on 19 kuukautta. Yksityishenkilöt voivat hakea ELY-keskukselta tukea öljylämmityksestä pois siirtymiseen tämän vuoden loppuun saakka. Syksyn aikana avustukset laajenevat koskemaan myös maakaasulämmityksestä irtautumista.

 

Energia-asiantuntija vierailee kotitalouksissa ja kartoittaa kustannuksiltaan järkevimmät lämmitysratkaisut

Irtiotto öljystä – kohti vähähiilisyyttä -hankkeen aikana energia-asiantuntija Henna Lohtander tarjoaa kuntalaisille energianeuvontaa ja vierailee tarvittaessa kotitalouksissa henkilökohtaisesti. Asukkaat saavat asiantuntijalta vertailukelpoista tietoa juuri heidän kiinteistöönsä parhaiten sopivista lämmitysjärjestelmistä. Lohtanderin mukaan hanke tuo puolueettoman energianeuvonnan lähelle asuinalueita ja kyläyhteisöjä.

— Monien omakotitalojen öljykattilat alkavat olla tiensä päässä. Vanhoista kattiloista tulee niin paljon energiahukkaa, että lämmitysmuodon vaihtaminen on energiatehokkuuden ja kustannusten kannalta järkevää. Irtiotto öljystä edistää myös kestävää kehitystä, Lohtander kertoo.

Kalajoen Lämmön toimitusjohtaja Juha Purasen mukaan kaukolämpöä tuotetaan Kalajoen keskustassa, Hiekkasärkillä ja Himangalla polttamalla sahanpurukuoriseosta, pellettiä, haketta ja talvella ajoittain myös palaturvetta. Kalajoen Lämpö tekee myös yhteistyötä Junnikkalan sahan kanssa. Junnikkalan saha tuottaa lämpöä oman tuotantonsa sivutuotetta polttamalla ja toimittaa lämpöä omasta lämpölaitoksestaan suoraan kaukolämpöverkkoon.

— Kaukolämmössä maksetaan siitä lämmöstä, mitä putkea pitkin tulee. Energiaa ei mene hukkaan, kuten öljylämmityksessä savupiipun kautta. Kaukolämpöjärjestelmää valvotaan 24/7 ja sille on olemassa myös varajärjestelmä. Näin ollen tuotamme lämpöä myös esimerkiksi sähkökatkojen aikana.

Purasen mukaan lämmitysjärjestelmän hankkimisen suhteen kannattaa olla yhteydessä juuri nyt. Lämmitysjärjestelmästä riippuen uusi lämmitysmuoto on parhaimmillaan käytössä jo ennen talvea. Prosessi kannattaa kuitenkin aloittaa syksyllä, vaikka öljyä olisikin vielä jäljellä.

— Kaukolämmön hankinnan suhteen syksyä on vielä jäljellä ja liittymän voi vielä saada jopa ennen talvea. Muussa tapauksessa suunnitelmat on hyvä saada valmiiksi talviaikaan, jotta voimme suunnitella työt, tilata materiaalit ja hakea tarvittavat luvat. Näin kaivuutyöt voidaan aloittaa keväällä heti, kun maa sulaa.

 

Irtiotto öljystä -hanke
  • tähtää öljylämmityksen vähentämiseen
  • tarjoaa kaupungin asukkaille ilmaista energianeuvontaa
  • koskee kaikkia lämmitysmuotoja- ja ratkaisuja
  • alkaa 1.10.2022
  • kesto 19 kuukautta
  • siirtymään voi hakea tukea ELY-keskukselta vuoden 2022 loppuun saakka

Kalajoella järjestetään lokakuun ja marraskuun puoliväleissä energiateemaiset infotilaisuudet. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Tarkemmasta ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin Kalajoen kaupungin ja Kalajoen Lämmön kanavissa.

Ota yhteyttä ja hyödynnä ilmainen energianeuvonta omassa kodissasi!

Henna Lohtander

Energia-asiantuntija

044 469 1204
henna.lohtander@kalajoki.fi

 

Lue lisää ELY-keskuksen avustuksen hakemisesta ja ehdoista: https://www.ely-keskus.fi/oljylammityksen-vaihtajalle

Kunnat, seurakunnat ja yhdistykset voivat hakea avustusta öljy- ja kaasulämmityksestä luopumiseen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta. Lue lisää: https://www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/Avustus_oljylammityksesta_luopumiseen